Τα παγωμένα νερά της Βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου, αποδείχθηκαν ιδανικόσπίτι για τις πέστροφες. Αρκετά ιχθυοτροφεία σε αυτές τις περιοχές εκτρέφουν κυρίως την ιριδίζουσα πέστροφα και τυποποιούν πεντανόστιμες καπνιστές πέστροφες.

 

Για 4 άτομα

Υλικά

1 πακέτο βίδες λαχανικών

150 -180 γρ. καπνιστή πέστροφα

200 γρ. κρέμα γάλακτος

1 σφηνάκι ούζο

2 φρέσκα τρυφερά κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθο

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Βράζουμε τις βίδες σε αλατισμένο νερό για 10'. Μόλις ετοιμαστούν, τις στραγγίζουμε, φροντίζοντας να μείνει λίγο από το ζουμί τους, τις βάζουμε σε μία γαβάθα και τις περιχύνουμε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο. Εν τω μεταξύ, σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 2-3'. Σβήνουμε .ε το ούζο και μαγειρεύουμε για 2-3' μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να πάρει μία βράση, απλά για να ζεσταθεί. Περιχύνουμε τις βίδες με τη σάλτσα και προσθέτουμε τη πέστροφα σε μικρά κομματάκια. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε τα πιάτα με άνηθο.

 tips: Αντί της πέστροφας, το πιάτο μπορεί να γίνει και με καπνιστό σολωμό.