ΠΕΡΕΚ

Στον Πόντο συνήθιζαν να ετοιμάζουν τα Περέκ κάθε Σεπτέμβριο. Κατόπιν τα φυλάγανε στο σπίτι τους σε σκιερό μέρος, για τουλάχιστον ένα χρόνο (λόγω της αφυδάτωσης που προέκυπτε, από το ψήσιμο).Βάλτε τα περέκ στο τραπέζι σας, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Είναι να κάνεις την αρχή με αυτά τα φύλλα. Μετά θα εμπνευστείς χρήσεις και γέμιση, ανάλογα με τις συνήθειες σου..

Ί. Περέκ στην τοστιέρα

Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος τις δύο πλάκες της τοστιέρας.

Βρέχουμε ένα φύλλο περέκ, βάζοντας το για λίγο κάτω από το βρύση.

Λαδώνουμε τη μία πλευρά του με λίγο ελαιόλαδο ή το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο. Τοποθετούμε την λαδωμένη πλευρά πάνω στο χαρτί ψησίματος.

Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνειά του τριμμένο τυρί. Βρέχουμε ακόμη ένα φύλλο και το βάζουμε πάνω από το τυρί. Το λαδώνουμε και αυτό από την πάνω πλευρά, κλείνουμε την τοστιέρα και ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για λίγα λεπτά έως ότου πάρουν χρώμα τα φύλλα και λιώσει το τυρί.

 

 

2. Τυρόπιτα στο τηγάνι με φύλλα περέκ

Ρίχνουμε ελάχιστες σταγόνες ελαιόλαδο σ' ένα αντικολλητικό τηγάνι και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μεσαία θερμοκρασία. Βρέχουμε στιγμιαία ένα φύλο περέκ και το τοποθετούμε στο τηγάνι. Αν το τηγάνι μας έχει διαφορετική διάμετρο από το φύλλο περέκ, μπορούμε να σπάσουμε το φύλλο και να το προσαρμόσουμε στο σκεύος μας. Το αφήνουμε να ροδίσει από τη μία πλευρά και μόλις πάρει χρώμα το αναποδογυρίζουμε. Πασπαλίζουμε το φύλλο με τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας. Μόλις ροδίσει και η κάτω πλευρά του φύλλου, καλύπτουμε το τυρί με ένα 2ο φύλλο περέκ και με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε τα φύλλα, ώστε να ροδίσει και το 2ο φύλλο μας. Η πανάλα- φρη γευστική πίτα μας είναι έτοιμη.

 

 

3. Πίτσα με φύλλα περέκ

 Τα φύλλα περέκ μπορούν να μετατραπούν σε μία ιδανική βάση για πίτσα. Λαδώνουμε το ταψί μας. Βρέχου­με στιγμιαία ένα φύλο περέκ και το τοποθετούμε στη βάση του ταψιού. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε μ' ένα πινέλο όλη την επιφάνειά του φύλλου. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με ακόμη 2 φύλλα. Ρίχνουμε πάνω από το 3ο φύλλο τριμμένο τυρί, σάλτσα ντομάτας, κομμάτια αλλαντικού, ψιλοκομμένα μανιτάρια ή οποιοδήποτε υλικό της αρεσκείας μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 °0 με αέρα, στη μεσαία θέση, για 3-5 λεπτά. Η πίτσα μας είναι έτοιμη.

4. Δημιουργικός μπακλαβάς με φύλλα περέκ

Βρέχουμε στιγμιαία ένα φύλλο περέκ και το πασπαλίζουμε με 2 κουταλιές ζάχαρη. Το ψήνουμε στο φούρνο στους 200 °0 για περίπου 7-8 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει η ζάχαρη. Φτιάχνουμε ένα σιρόπι μελιού, βράζοντας για λίγα λεπτά 2 μέρη νερό με 1 μέρος μέλι. Σπάμε το καραμελωμένο φύλλο περέκ σε ακανόνιστα κομμάτια. Τοποθετούμε ένα κομμάτι φύλλου σ' ένα πιάτο, ρίχνουμε 2 κουταλιές σιρόπι και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Ακουμπάμε από πάνω του ακόμη 1 κομμάτι φύλλου, επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία σιρόπι-καρύδια και αν θέλουμε βάζουμε και 3ο «πάτωμα» στον μπακλαβαδένιο πύργο μας. Στο τέλος πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε