Μεταμορφώνουμε το κλασικό λαχαρόρυζο, σε εορταστικό πιάτο με τραχανά και κόκκινο λάχανο.
Για 4 άτομα
Υλικά
1 φλ. του καφέ τραχανά ξινό
1 λάχανο περίπου 1 κιλό
1/2 φλ. μαύρες σταφίδες
1 κρεμμύδι
1 ξινόμηλο
1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί
1 κουταλιά ξύδι
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
αλάτι, πιπέρι
λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το λάχανο ψιλοκομμένο, αλατίζουμε, και ανακατεύουμε έως ότου μαραθεί. Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε 2-3' να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ξύδι τη ζάχαρη και 1 φλ. βραστό νερό και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 20'. Ψιλοκόβουμε το μήλο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, μαζί με τις σταφίδες και το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε ξεσκέπαστο να συνεχίσει να βράζει για ακόμη 10'. Δοκιμάζουμε και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι. Θέλουμε το λάχανο να βράσει, αλλά να “κρατάει” ακόμη. Ρίχνουμε τον τραχανά αφού βεβαιωθούμε ότι υπάρχουν επαρκή υγρά (διαφορετικά προσθέτουμε λίγο βραστό νερό). Ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει άλλα 10'. Σερβίρεται ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό σε πάπια ψητή ή σε χωριάτικα λουκάνικα.