Στην πραγματικότητα δεν είναι συνταγή, αλλά ένας έξυπνος τρόπος να μετατρέψουμε το κρέας που περίσσεψε σ’ ένα νέο πεντανόστιμο πιάτο. Εμπνευσμένο από την ποντιακή συνταγή κοσάρα πιλάφ’ (κότα με πιλάφι από πλιγούρι).

 

Υλικά

το κοτόπουλο ή το αρνί που σας έχει περισσέψει

πλιγούρι

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

λίγο ελαιόλαδο

ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

σπόρους κουκουναριού (προαιρετικά)

στραγγιστό γιαούρτι (προαιρετικά)

 Εκτέλεση

Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο ή το ψητό αρνί και, με το χέρι, μετατρέπουμε το κρέας σε ίνες. Μετράμε την ποσότητα του κρέατος που έχουμε. Για κάθε ένα φλιτζάνι κρέατος, μαγειρεύουμε μισό φλιτζάνι πλιγούρι με τον εξής τρόπο:Ζεσταίνουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρέας και το φέρνουμε μία βόλτα, ώστε να λαδωθεί καλά, παντού. Προσθέτουμενερό σε αναλογία 1-1 με το πλιγούρι που θα μαγειρέψουμε. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε το πλιγούρι, σκεπάζουμε με το καπάκι, κλείνουμε το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το πλιγούρι να πιει όλα τα υγρά του. Ταυτόχρονα, καβουρντίζουμε ελαφρά σ’ ένα τηγάνι λίγους σπόρους κουκουναριού, χωρίς λιπαρή ουσία και, μόλις γίνει το πλιγούρι, τους προσθέτουμε στο φαγητό. Γαρνίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Για πιο γιορτινό αποτέλεσμα στολίζουμε το φαγητό με σπόρια ροδιού.Επίσης, αν θέλουμε συνοδεύουμε το φαγητό ένα απλό ντιπ γιαουρτιού, το οποίο παρασκευάζουμε αφού ανακατέψουμε καλά, στραγγιστό γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Υπολογίζουμε δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι για κάθε άτομο.Συνοδεύουμε το πιάτο με μια πράσινη σαλάτα ή μία ζουμερή αγγουροντομάτα.