Για 4 άτομα
Υλικά
1 ολόκληρο κοτόπουλο περίπου 1. - 2 κιλά
300 γρ. χυλοπίτες dinkel
2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας πετιμέζι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο. Διαλύουμε σε 2-3 κουταλιές βραστό νερό το πετιμέζι. Χτυπάμε σε ένα βαζάκι με καπάκι, ή σε ένα σέικερ, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το νερό με το πετιμέζι. Περιχύνουμε με το μείγμα το κοτόπουλο, κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για μία περίπου ώρα.Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε κυβάκια. Ανοίγουμε το καπάκι ελέγχουμε αν το κοτόπουλο έχει γίνει, και αν είναι έτοιμο, τσεκάρουμε τα υγρά που έχει η γάστρα και ρίχνουμε τις χυλοπίτες ωμές. Πρέπει τα υγρά μόλις να καλύπτουν τις χυλοπίτες. Αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Ρίχνουμε πάνω από τις χυλοπίτες τα κυβάκια της ντομάτας και αφήνουμε στο φούρνο για ακόμη 10-15' με κλειστό καπάκι. Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι, αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 5' και σερβίρουμε με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι.