Το βουβαλίσιο κρέας είναι το κόκκινο κρέας με τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και τα χαμηλότερα λιπαρά. Βουβάλια εκτρέφονταν στην Βόρεια Ελλάδα από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του κρέατος, γάλακτος και βουτύρου από βουβάλι κερδίζει ολοένα έδαφος στο κοινό που αναζητά γευστικά και υψηλής αξίας διατροφικά προϊόντα.
Για 4-5 άτομα
Υλικά
1 κιλό βουβάλι, κομμένο σε μικρά κομμάτια (λαιμό ή σπάλα)
1 πακέτο χυλοπιτάκι
2 λίτρα βραστό νερό
1 φλιτζάνι χυμό φρέσκιας ντομάτας
1 κρεμμύδι
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, 1 καρότο και λίγο σέλινο για το ζωμό
Εκτέλεση
Βράζουμε το βουβάλι σε μία κατσαρόλα για 15'. Πετάμε το πρώτο νερό και το ξαναβάζουμε σε βραστό νερό, στο οποίο προσθέτουμε αλάτι, ένα ολόκληρο ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο, ένα καρότο και ένα κλωνάρι σέλινο. Μόλις γίνει το κρέας, σε μία δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και ροδίζουμε ένα κρεμμύδι. Προσθέτουμε τη ντομάτα, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα για 10' να μελώσει. Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα κομματάκια κρέατος και τα τοποθετούμε σε μία γάστρα. Στραγγίζουμε και μετράμε το ζωμό.
Χρειαζόμαστε 2 λίτρα υγρά. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε με βραστό νερό. Ρίχνουμε στη γάστρα το ζωμό και τη σάλτσα, αλατίζουμε, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το χυλοπιτάκι, ανακατεύουμε προσεκτικά και ψήνουμε για 20' στους 180ο C με σκεπασμένη τη γάστρα. Στο ενδιάμεσο ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο βραστό νερό. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, ανοίγουμε το καπάκι της γάστρας και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15' πριν το σερβίρουμε.
tips: Αντί για βουβάλι, η συνταγή μπορεί να γίνει και με μοσχάρι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.