Kapamak στα τούρκικα σημαίνει κλείνω, σκεπάζω. Ο όρος “καπαμά”, αναφέρεται σε μαγείρεμα φαγητού .καπακωμένου., σκεπασμένου δηλαδή με το καπάκι της κατσαρόλα, το οποίο σιγοβράζει. Οι πρόσφυγες από τη Πόλη και τη Μικρά Ασία έφεραν πλήθος συνταγών “καπαμά” κυρίως με αρνί, μοσχάρι και κοτόπουλο.

                               

Για 4-5 άτομα

Υλικά

1 κοτόπουλο μεγάλο 1.500-1.800 γρ. κομμένο σε μερίδες

1 φλιτζάνι κους-κους

4 κρεμμύδια κομμένα όπως στη χωριάτικη

1/2 φλιτζάνι σταφίδες μαύρες

1 ξυλαράκι κανέλα

2 κουταλιές πετιμέζι

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι αχνίζουμε τα κρεμμύδια με το πετιμέζι σε μέτρια φωτιά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό για να μην καούν τα κρεμμύδια. Παράλληλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και ροδίζουμε καλά το κοτόπουλο. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τις σταφίδες, την κανέλα, και βραστόνερό, ώστε να σκεπάζονται τα 2/3 του κοτόπουλου. Αλατίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν. Όταν γίνει το κοτόπουλο, το αφαιρούμε προσεκτικά με μία τρυπητή κουτάλα και το τοποθετούμε σε μία πιατέλα σερβιρίσματος. Ρίχνουμε τα υγρά από την κατσαρόλα σε μία κανάτα-δοσομετρητή. Και συμπληρώνουμε, αν χρειαστεί, με νερό, ώστε να έχουμε συνολικά 1 λίτρο υγρά. Το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το κους-κους, ανακατεύουμε, και το αφήνουμε να φουσκώσει για 12'. Αν δούμε ότι τελειώνουν τα υγρά του φαγητού πριν γίνει το κους-κους, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Όταν γίνει το φαγητό, το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10', το ρίχνουμε στην πιατέλα με το κοτόπουλο, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.