Για 4-5 άτομα
Υλικά
1.000-1.200 γρ. αρνάκι ή κατσικάκι (μπουτάκι, τεμαχισμένο)
1 πακέτο κριθαράκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια χυμό φρέσκιας ντομάτα
1 κουταλιά ζάχαρη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 κλαδάκια φρέσκου δεντρολίβανου (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε και αλατοπιπερώνουμε καλά το κρέας. Το τοποθετούμε στη γάστρα, προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200ο C για 1. - 2 ώρες. Αν μας αρέσει το άρωμα του δεντρολίβανου προσθέτουμε δύο κλαράκια στο ταψί. Ταυτόχρονα σε μία μικρή κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με 2 κουταλιές νερό, προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10' περίπου, ώσπου να μελώσει η σάλτσα. Το φαγητό γίνεται νοστιμότερο και ελαφρύτερο αν δεν τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι σε λάδι. Όταν βεβαιωθούμε ότι το κρέας έχει γίνει, ρίχνουμε στη γάστρα τη σάλτσα, 8 φλιτζάνια βραστό νερό, το κριθαράκι και ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε λίγο το ζουμάκι και αν χρειάζεται αλατίζουμε. Σκεπάζουμε τη γάστρα και αφήνουμε το φαγητό στο φούρνο για 20'. Το βγάζουμε, το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε 10' για να “ξεκουραστεί” πριν το σερβίρουμε
tips: Αν το κρέας έχει αρκετό λίπος, γίνεται πεντανόστιμο χωρίς τη προσθήκη επιπλέον λαδιού ή βουτύρου. Διαφορετικά προσθέτουμε μία με δύο κουταλιές φρέσκο βούτυρο. Υπολογίζουμε ότι το Κριθαράκι Αγροζύμη χρειάζεται 20' για να γίνει στις συνταγές φούρνου και 15' στις συνταγές κατσαρόλας. Επίσης στην κατσαρόλα η αναλογία με το νερό είναι 1-4 αν το θέλουμε κάπως πηκτό. Για σούπα με κριθαράκι η αναλογία είναι 1-6.