Για 4 άτομα

Υλικά

400 γρ. πέτουρα λαχανικών

20 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια

200 γρ. φρέσκα μανιτάρια πορτομπέλο

2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένο σε φετούλες

1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί

150 γρ. αλμυρή μυζήθρα

ψιλοκομμένο μαϊντανός

χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

 Εκτέλεση

Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια στο λευκό κρασί για τουλάχιστον μισή ώρα.Σε μία βαθιά κατσαρόλα με 2 λίτρα αλατισμένο νερό και 2 κουταλιές ελαιόλαδο βράζουμε τα πέτουρα λαχανικών για 12-13'. Ταυτόχρονα σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σκόρδο. Πριν αρχίσει να παίρνει χρώμα το αφαιρούμε και ρίχνουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για 2-3' και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τα φρέσκα μανιτάρια, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να μαραθούν για 2-3'. Μόλις γίνουν τα πέτουρα, με μία τρυπητή κουτάλα τα παίρνουμε και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε προσεκτικά και σερβίρουμε στα πιάτα. Προσθέτουμε σε κάθε πιάτο λίγη μυζήθρα, μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

tips: Τα αποξηραμένα μανιτάρια τα χρησιμοποιούμε γιατί έχουν “συμπυκνωμένη” τη γεύση των μανιταριών. Αρκετές εταιρείες της Βόρειας Ελλάδος, κυρίως στη Δυτική Μακεδονία, συλλέγουν, επεξεργάζονται και τυποποιούν αποξηραμένα μανιτάρια.Επιλέξτε για τη συνταγή βασιλομανίταρα, λεντίνουλα ή κανθαρέλες.Η νοστιμιά αυτού του πιάτου είναι η γεύση των μανιταριών ενισχυμένη από το σκόρδο και το κρασί. Μη διαλέξετε ένα έντονο τυρί που θα κυριαρχήσει και θα σκεπάσει τις υπόλοιπες γεύσεις.