Μία κλασική τραχανόπιτα όπως την κάνουν στην Ήπειρο. Συνταγή η οποία αξιοποιεί όλα τα κτηνοτροφικά προϊόντα που υπήρχαν άφθονα σε κάθε νοικοκυριό:γάλα, αυγά, τυρί και βούτυρο.

 

 Για 12 κομμάτια

Υλικά

300 γρ. τραχανά σιταρένιο γλυκό

450 ml νερό βραστό

400 ml γάλα

4 μέτρια αυγά ή 3 μεγάλα

300 γρ. φέτα θρυματισμένη

4 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί

λίγα κλαράκια φρέσκια ρίγανη

 Εκτέλεση

Τοποθετούμε τον τραχανά σε ένα μπωλ. Ρίχνουμε από πάνω του το βραστό νερό.Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε περίπου 10', όσο θα χρειαστεί για να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα υλικά. Σ’ ένα βουτυρωμένο ταψί, διαστάσεων 40 Χ 28 εκ. βάζουμε την φέτα θρυμματισμένη, το γάλα και τα 3 (ή τα 2, αν είναι μεγάλα) αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει πριν. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον τραχανά με το νερό του, αλάτι,φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και πάλι. Χτυπάμε το τελευταίο αυγό μαζί με το ελαιόλαδο και το ρίχνουμε πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 25', μέχρι να ροδίσει λίγο η επιφάνειά της. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για μισή ώρα. Την κόβουμε και τη σερβίρουμε με λίγη φρέσκια ρίγανη.

 tips: Η επιτυχία αυτής της εύκολης και πεντανόστιμης συνταγής βασίζεται στις σωστές αναλογίες των υλικών. Μετρήστε επακριβώς τις ποσότητες και ψήστε την στη σωστή θερμοκρασία.