Για 4-5 άτομα

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε μερίδες

160 γρ. τραχανά σιταρένιο ξινό (1 φλιτζάνι)

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλ. χυμό φρέσκιας ντομάτας

1 κουταλιά πελτέ

2 κουταλιές πετιμέζι

2 δαφνόφυλλα

ψιλοκομμένο μαϊντανό

λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι. Γυρίζουμε το κρέας, ώστε να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το πετιμέζι, τα δαφνόφυλλα, νερό (να σκεπάζονται τα 2/3 του κρέατος), αλατίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Περίπου 12' πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τραχανά, ανακατεύουμε και περιμένουμε να μαλακώσει ο τραχανάς. Ελέγχουμε και αν ο τραχανάς έχει “πιει” τα υγρά του αλλά δεν έχει γίνει, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Όταν ετοιμαστεί, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τα δαφνόφυλλα, ελέγχουμε το αλάτι και σερβίρουμε προσθέτοντας πιπέρι και μαϊντανό.

 tips: Το φαγητό μπορεί να γίνει εξαιρετικό και με ζυγούρι, με τον ίδιο τρόπο μαγειρέματος.