Για 4 άτομα

Υλικά

1 κόκορας περίπου 2 κιλά, κομμένος σε κομμάτια

160 γρ. τραχανά γλυκό (1 φλιτζάνι)

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

1 ποτήρι κόκκινο ξηρό κρασί

1/2 κουταλιά γλυκιά πάπρικα

4 μεγάλες ντομάτες, περασμένες στον τρίφτη

3 κλαδάκια φρέσκο λεμονοθύμαρο

λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

 Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κόκορα. Τον γυρίζουμε από όλες τις πλευρές, ώστε να πάρει χρώμα και προσθέτουμε τη ντομάτα. Αλατίζουμε, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό και το αφήνουμε να βράσει, ελέγχοντας να έχει αρκετό ζουμί. Αφού μαλακώσει ο κόκορας τον σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για 3-4', ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Το βράζουμε ακόμη 15', προσθέτουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και ρίχνουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε συχνά μεξύλινη κουτάλα, προσέχοντας να μην κολλήσει και το αφήνουμε να βράσει περίπου 8'. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη βραστό νερό. Σερβίρουμε στα πιάτα, τρίβουμε λίγο πιπέρι και διακοσμούμε με τα κλαδάκια λεμονοθύμαρου.

 tips: Το λεμονοθύμαρο το βρίσκουμε σε γλαστράκια σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή μπορούμε να έχουμε μία γλαστρούλα στο μπαλκόνι μας. Είναι μία ποικιλία θυμαριού με έντονη τη γεύση του λεμονιού. Αν δεν βρούμε λεμονοθύμαρο μπορούμε να βάλουμε στη συνταγή λίγο ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι.