Το κλασικό αγαπημένο μας τουρλού χωρίς πατάτες, με νόστιμο γλυκό τραχανά.

 

 Για 4 άτομα

Υλικά

1 φλιτζάνι του καφέ τραχανά γλυκό

1 μεγάλη μελιτζάνα (περίπου 250 γρ.)

6 μικρά κολοκυθάκια (περίπου 250 γρ.)

λίγα πράσινα φασολάκια

1 ξερό κρεμμύδι

150 γρ. χυμό φρέσκιας ντομάτας

μαϊντανό ή δυόσμο

1/2 φλιτζάνάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε μεγάλους κύβους. Τους αλατίζουμε και τους αφήνουμε σε μία πιατέλα, ώσπου να “δακρύσουν”. Στη συνέχεια τους ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τους πιέζουμε με το χέρι μας για να αποβάλλουν τα υγρά τους. Με αυτή τη διαδικασία η μελιτζάνα απορροφά πολύ λιγότερο λάδι και το φαγητό μας γίνεται πιο ελαφρύ. Κόβουμε τα κολοκυθάκια, επίσης σε ροδέλες, πάχους περίπου 2 εκ., και τα πράσινα φασολάκια σε δύο ή τρία κομμάτια, ανάλογα με το μήκος τους. Ροδίζουμε το κρεμμύδι, ρίχνουμε πρώτα τις μελιτζάνες και τις σωτάρουμε με το ελαιόλαδο για 1-2'. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φασολάκια και τα κολοκυθάκια, ανακατεύουμε, ρίχνουμε αλάτι, τη ντομάτα και 1 φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να βράσει. Όταν τα λαχανικά μας είναι βρασμένα μεν, αλλά “κρατάνε” ακόμη, ελέγχουμε αν έχουμε αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Στόχος είναι ο τραχανάς να ρουφήξει το ντοματόζουμο και να έχουμε ένα πιάτο που να τρώγεται με πιρούνι. Υπολογίζουμε ότι ο τραχανάς χρειάζεται 8' για να ετοιμαστεί. Γαρνίρουμε με μαϊντανό ή δυόσμο, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.

 tips: Αυτό το πιάτο γίνεται με ότι λαχανικά έχουμε στο ντουλάπι μας. Μην διστάσετε να προσθέσετε πιπεριά, αρακά ή μία χούφτα κατεψυγμένο καλαμπόκι. Είναι σημαντικό τα λαχανικά να είναι κομμένα στο ίδιο μέγεθος για να έχουν παρόμοιο χρόνο βρασμού. Συνοδέψτε το με φέτα.