Σάλτσα εμπνευσμένη από τη μακεδονίτικη μελιτζανοσαλάτα. Στη Μακεδονία τη μελιτζανοσαλάτα συχνά τη συναντάμε με ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης, καρύδια και φύλλα μαϊντανού. Με βάση αυτά τα υλικά φτιάχνουμε μία πρωτότυπη σάλτσα ζυμαρικών.
Για 4 άτομα
Υλικά
1 πακέτο πλεξούδες
6 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης
1 μεγάλη μελιτζάνα
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
λίγη καυτερή πιπεριά
1 φλιτζάνι του καφέ χοντροκομμένα καρύδια
ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ψήνουμε σε γκαζάκι τις πιπεριές και τη μελιτζάνα, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τα σπόρια από τις πιπεριές και τις βάζουμε στο μούλτι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι, λίγη καυτερή πιπεριά, σκόρδο και τα αλέθουμε, ώστε να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ταυτόχρονα βράζουμε τις πλεξούδες σε αλατισμένο νερό για 11-12'. Μόλις ετοιμαστούν, αποσύρουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε και τις περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τις τοποθετούμε σε μία γαβάθα, ρίχνουμε τη σάλτσα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε γαρνίροντας το πιάτο με τα καρύδια και τον μαϊντανό.
tips: Υπολογίστε 2-3 κουταλιές της σούπας σάλτσα για κάθε πιάτο. Αν δεν έχετε γκαζάκι μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές στο γκριλ, έτσι όμως χάνεται η γεύση του καπνισμένου που χαρίζει η απ’ ευθείας επαφή με τη φλόγα. Αυτή η “σάλτσα” μπορεί να ετοιμαστεί και από την προηγούμενη μέρα και να συντηρηθεί στο ψυγείο, χωρίς να χάσει τη νοστιμιά της.