Για 4 άτομα

Υλικά

1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό dinkel

1 χταπόδι περίπου 1 κιλό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 φλιτζάνια χυμό φρέσκιας ντομάτας

1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί

1 κουταλιά πετιμέζι

2 δαφνόφυλλα

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι πιπέρι

 Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το χταπόδι. Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα, χωρίς καθόλου νερό, σε χαμηλή φωτιά, σκεπασμένο, για περίπου 40' έως ότου μαλακώσει. Μόλις γίνει, το ψιλοκόβουμε και σε μία δεύτερη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σωτάρουμε το κρεμμύδι προσθέτουμε το χταπόδι, το γυρίζουμε από όλες τις πλευρές για να ροδίσει και το σβήνουμε με το κρασί. Περιμένουμε 2-3' να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντομάτα, το πετιμέζι, τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε τη σάλτσα να γίνει για περίπου 15'.

Ταυτόχρονα βράζουμε το κοφτό μακαρονάκι σε αλατισμένο νερό για 10'. Με μία τρυπητή κουτάλα τα παίρνουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το χταποδάκι και τη σάλτσα. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ακόμη 2'. Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.