Το κους-κους μπορεί να αποτελέσει βάση για μία σειρά από ολόφρεσκες σαλάτες.Τα βασικά συστατικά που χρειάζονται είναι ώριμη φρέσκια ντομάτα με το ζουμάκι της, κρεμμύδι, ιδανικά φρέσκο, και ένα τουλάχιστον μυρωδικό, όπως ρίγανη, φρέσκο δυόσμο, μαϊντανό κτλ. Από κει και πέρα μπορείτε να προσθέσετε ότι λαχανικό έχετε στο ντουλάπι σας: πιπεριά Φλωρίνης ή πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένο αγγουράκι, ψιλοκομμένο τρυφερό κολοκυθάκι, βρασμένα φρέσκα φασολάκια, κύβους από παντζάρι κ.ά. Εδώ προτείνουμε μία συνταγή που συνδυάζει βασικά προϊόντα της Μακεδονίας, όπως τα σπαράγγια και τις περίφημες πιπεριές Φλωρίνης.

 

Για 2 άτομα

Υλικά

1/2 φλιτζάνι κους-κους

6 τρυφερά σπαράγγια

1 πιπεριά Φλωρίνης

1 ώριμη ντομάτα

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

φρέσκο δυόσμο

έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

 Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε 1 1/2 φλιτζάνι αλατισμένο νερό με 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το κους-κους, το ανακατεύουμε και το βράζουμε για περίπου 12'. Όταν ετοιμαστεί το στραγγίζουμε, περιχύνουμε με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Εν τω μεταξύ, βράζουμε στον ατμό τα σπαράγγια για λίγα λεπτά. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια, ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και την πιπεριά Φλωρίνης. Βάζουμε τα λαχανικά σε μια γαβάθα, ρίχνουμε λάδι, λεμόνι και αλάτι, ανακατεύουμε προσεκτικά για να μην σπάσουμε τα σπαράγγια και προσθέτουμε το κους-κους. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα φυλλαράκια του δυόσμου, τρίβουμε λίγο πιπέρι και σερβίρουμε.

 tips: Αν θέλετε, αντί για δυόσμο μπορείτε να προσθέσετε μαϊντανό.